Architecture à Genève et en Suisse Romande

Fondation Jeantet

Landscape Architecture

Landscape Architecture: Agence ter

Project: Redevelopment of the headquarters of a medical foundation

Location: Geneva, Switzerland

Project Manager: Agence ter + Domino

Area: 1260 m2

Year: 1997

Honors: Prix de la première oeuvre (Young Architects Prize) Awarded by ‘Le Moniteur Architecture’

Text and Photos: Agence ter

The aim was to propose a simple response to a programme that included the construction of an auditorium beneath an existing structure, a seven story housing complex, and the renovation of a old villa and its gardens. From the street, a long footbridge leads to the heart of the project which is a patio designed like a japanese anteroom. It is a place of calmness and serenity that is experienced directly from within or indirectly from the rooftop terrace. Two offset walls, built of concrete, create interstitial spaces within which two stairs are inserted to give access to the flat roof. Flowering cherries are planted casually on a dark stone and moss bed. Additionally, a water storage system within the thick walls introduces a special quality of sound for a space that is essentially landscaping.

Fondation Jeantet Agence Ter

Fondation Jeantet Agence Ter

Fondation Jeantet Agence Ter

Fondation Jeantet Agence Ter

Fondation Jeantet Agence Ter

Fondation Jeantet Agence Ter

Browse portfolio